Inom livsmedelsbranschen används luftbefuktning för att bl.a. bibehålla den ursprungliga kvalitén hos frukt, grönsaker, charkvaror och mejeriprodukter som ost m.m. Detta kan ske i olika lager-, produktionsmiljöer eller ute i ex. en butik. Att tillföra fukt i dessa sammanhang medför flera olika positiva effekter. Som exempel bibehålls kvalitén på frukt och grönsaker och uttorkning på ytan undviks. Det medför i slutändan att konsumenten får en bättre kvalité och längre hållbarhet på varan. Utöver detta bibehålls vikten, då inte vattnet i varan överförs till omgivande luft.
Lagring av frukt och grönsaker
Så snart som möjligt efter skörd ska de aktuella produkterna kylas ned, så att vattenavdunstningen minskas. Detta är mycket viktigt för hållbarheten och för att bibehålla god kvalitet. Enkla åtgärder ute på fältet kan sänka temperaturen hos produkterna och minska avgivningen av vatten (ex. genom att skugga produkterna). Produkterna bör därefter så snart som möjligt lagras i ett anpassat kyllager med Luftbefuktning. Efter skörden är växtvävnaden fortfarande levande och har cellandning (liknande människors andning). Vid skörden avbryts tillförsel av energi (ingen fotosyntes) och tillförsel av vatten. Växtvävnaden måste då leva på sina förråd och en åldrandeprocess startar. Förvaring efter skörd går till stor del ut på att bromsa hastigheten på åldrandet.
Detta görs genom:
Hanteringen under det sista ledet av distributionskedjan, vid försäljningen till konsumenten, är lika avgörande för bibehållande av en god kvalitet, som de tidigare leden. En god kvalitet kan snabbt förvandlas till dålig kvalitet, om hanteringen av produkterna sker ovarsamt i butiken. Exempelvis om produkterna utsätts för en alltför torr omgivande luft, då avgivningen av vatten ökar, till den omgivande luften och åldrandet tar ny fart.
Inom livsmedelsbranschen används avfuktning bl.a. i fryslager för att undvika isbildning på varor, väggar och för att minska halkrisken på golven. Här kan hela rummet avfuktas eller med hjälp av en s.k. ”punktinsats” i anslutning till de aktuella portarna till lagret. Det finns flera typer av avfuktare och de vanligaste teknikerna är Kondensavfuktare och Sorptionsavfuktare. I kyllager kombineras inte sällan dessa avfuktare, med ett system för befuktning.
Inom det aktuella området används alltid någon form av partikelfiltrering för Luftbefuktningssystemen och vanligtvis rekommenderas även ett vatten som innehåller minimalt med partiklar, kalk, salter, mineraler och metaller (lösta ämnen). Detta bl.a. på grund av att det ofta finns små kanalerna i systemen som kan blockeras eller tankar där sediment kan bildas och skapa driftstörningar.
Vid för hög halt finns, beroende på luftbefuktningsteknik, även risk för utfällningar av olika ämnen i aktuell lokal eller ventilationsaggregat/kanal.
För att minimera denna risk, används någon forma av vattenrening vid denna typ av applikationer. Vanligast är någon form av Partikelfiltrering, Avhärdningsfilter (mjukvattenfilter), membranteknik ex. Omvänd Osmos (RO), Blandbäddsfilter (jonbytare), i kombination med Desinfektionssystem, där vattnet belyses med UV-ljus. På så vis minimeras bl.a. risken för bakterietillväxt samt bakteriespridning i dricksvatten, processvatten samt vatten till system för Luftbefuktning.
Vattenrening används även till andra processer inom aktuellt område. Läs mer om vattenrening här.
Inom dessa miljöer och applikationer kan ofta överskottsenergi utnyttjas för Evaporativ kylning.
Kylsystemen anpassas för installation både som direkt evaporativ kylning och indirekt evaporativ kylning (frånluftskyla) och då för installation i kanal och ventilationsaggregat. Evaporativ kylning installeras även som direkt evaporativ kyla, utomhus.
Med moderna och avancerade analys- och simuleringsverktyg hjälper vi till att projektera och hitta de bästa tekniska lösningarna till aktuella projekt. Med helheten och systemets livscykel i fokus, skapar vi energi- och vatteneffektiva funktionslösningar för miljövänlig och energieffektiv evaporativ kylning.
Om du får ett felmeddelande att formuläret ej skickats, ladda om sidan och försök igen. Alternativt mejla oss direkt på kontakt@sibe.se, så återkommer vi inom kort. Tack!